DNVGL.se

De största förändringarna i ISO 22000:2018 vs ISO 22000:2005

Kontakta oss

Behöver du hjälp med övergången?

Kontakta oss
SHARE:
PRINT:
Key changes in ISO 22000:2018
ISO 22000:2018 tillämpar ISO Structure (HLS), gemensam för alla ISO-standarder. Några av ändringarna i ISO 22000: 2018 vs ISO 22000: 2005 induceras av HLS, medan vissa är specifika för livsmedelssäkerhetshantering.

ISO 22000:2018 är en internationell standard och tillämpar ISO High Level Structure (HLS), som är gemensam för alla ISO-standarder. Eftersom det följer samma struktur som övriga i stor utsträckning ISO-standarder, såsom ISO 9001 och ISO 14001, kommer det att bli lättare att integrera med andra ledningssystem.

Användare som är bekanta med ISO 22000: 2005 kommer att inse att de flesta av kraven i ISO 22000: 2005 fortsätter i ISO 22000: 2018. Det finns dock en hel del förändringar från ISO 22000:2005 som du måste förbereda inför övergången så de uppfyller kraven i ISO 22000:2018.

De största förändringarna i ISO 22000:2018

Det här är några av de viktigaste förändringarna att ta hänsyn till: 

1) Förändringar på grund av införandet av HLS

  • Affärssammanhang och berörda parter: Kapitel 4.1, externa och interna problem,introducerar nya klausuler för systematisk bestämning och övervakning av affärssammanhang och Kapitel 4.2, behov och förväntningar hos berörda parter, krav för att identifiera och förstå faktorer som kan (potentiellt) påverka ledningssystemets förmåga att nå de avsedda resultaten.
  • Stärkt betoning på ledarskap och ledningens engagemang: Kapitel 5.1 omfattar nu nya krav på att aktivt engagera och ta ansvar för effektiviteten i ledningssystemet.
  • Riskhantering: - Kapitel 6.1 kräver nu att företagen ska bestämma, överväga och vid behov vidta åtgärder för att hantera eventuella risker som kan påverka (antingen positivt eller negativt) ledningssystemets förmåga att leverera sina avsedda resultat.
  • Stärkt fokus på mål som drivrutiner för förbättringar: Dessa förändringar finns i kapitel 6.2 och prestationsutvärdering kapitel 9.1.
  • Utökade krav relaterade till kommunikation: Kapitel 7.4 är nu mer föreskrivande när det gäller kommunikationsmekanik, inklusive bestämning av vad, när och hur man kommunicerar.
  • Mindre strikta krav på en livsmedelssäkerhetsmanual: Förändringen införs i kapitel 7.5. Det är fortfarande nödvändigt att ha dokumenterad information. Dokumenterad information ska kontrolleras för att säkerställa att den är tillräckligt skyddad (se 7.5.3). Det uttryckliga kravet på att få ett dokumenterat förfarande har tagits bort.

2) Andra ändringar som är specifika för ISO 22000 och livsmedelstandarden

  • PDCA cykeln: standarden förtydligar Plan-Do-Check-Act cykeln, genom att ha två separata cykler i standarden som arbetar tillsammans: en täcker ledningssystemet och den andra omfattar principerna för HACCP. 
  • Scopet omfattar nu specifikt djurfoder: mat för djur som inte producerar livsmedel. Foder är avsett att matas till livsmedelsproducerande djur.
  • Några viktiga förändringar i definitionerna: ‘Skada’ ersätts med "negativ hälsoeffekt" för att säkerställa överensstämmelse med definitionen av risk för livsmedelssäkerhet. Användningen av ’säkerhet’ belyser förhållandet mellan konsumenten och livsmedelsprodukten, baserat på försäkran om livsmedelssäkerhet.
  • Kommunicera livsmedelssäkerhetpolicyen: Kapitel 5.2.2: Det krävs uttryckligen att ledningssystemet ska underlätta förståelsen av livsmedelssäkerhetspolicyen av anställda.
  • Mål för ledningssystem för livsmedelssäkerhet: Upprättande av mål för ledningssystemet för livsmedelssäkerhet beskrivs vidare i kapitel 6.2.1 och omfattar föremål som t ex "Överensstämmer med kundens krav", "övervakas" och "verifieras". 
  • Kontroll av externt tillhandahållna processer, produkter eller tjänster - Kapitel 7.1.6: Denna klausul introducerar behovet av att kontrollera leverantörerna av produkter, processer och tjänster (inklusive outsourcade processer) samt för att säkerställa tillräcklig kommunikation av relevanta krav, för att uppfylla kraven för ledningssystemet för livsmedelssäkerhet.
  • Dessutom finns det flera viktiga förändringar i ISO 22000:2018 jämfört med ISO 22000:2005 relaterat till HACCP-systematiken.